E.T.A. Hoffmann: Gift, juveler och mord

Länk till Hedengrens webbshop
Förlagstext:

Författaren, juristen och musikern Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) är den tyska romantiken personifierad. I hans mystiska och medryckande historier ingår fantasi och vardag en skön förening. De är alltjämt lästa och uppskattade -- Hoffmann är en levande klassiker.

Kortromanen "Fröken de Scuderi" beskrivs allt oftare som litteraturhistoriens första deckare, utgiven mer än tjugo år innan Edgar Allan Poe skrev "The Murders in the Rue Morgue". I Hoffmanns märkliga berättelse hemsöks 1600-talets Paris av ett stort antal rånmord. Den brokiga världsstaden lider redan av paranoia på grund av den historiska giftmordsskandalen, som hade kopplingar ända upp i Solkungen Ludvig XIV:s hov. Likt en barockens miss Marple tar mademoiselle de Scuderi på sitt ansvar att försöka rentvå en ung man som blir oskyldigt anklagad för rånmorden. Den kloka gamla damen är ett direkt porträtt av verklighetens Madeleine de Scudery (1607-1701): författare, filosof och grundare av kvinnorörelsen.

"Datura fastuosa" är likaså en milstolpe i den kriminella genrens historia. En ung student är fast i ett äktenskap där han vantrivs. I förtvivlan börjar han att planera giftmord på sin maka. Men även i denna kortroman visar sig allting hänga ihop på ett helt annorlunda sätt än läsaren och huvudpersonerna tar för givet. Hoffmanns klassiska brottmålsskildring publiceras här för första gången på svenska.

Boken är häftad (har mjuka pärmar). 147 sidor.

Boktitel: Gift, juveler och mord (originaltitlar: Datura fastuosa; Das Fräulein von Scuderi)
Författare: E. T. A. Hoffmann
Översättare: Lena Bennett, Rickard Berghorn
Bokförlag: Timaios press

E. T. A Hoffmann (1776-1822) var jurist, författare, kompositör, musikkritiker och konstnär.

Etiketter: