Adonis: Våld och islam

Länk till Hedengrens webbshop

Varför används religion för att motivera hänsynslöst våld? Och är det möjligt att modernisera islam?

Som engagerad intellektuell och poet diskuterar Adonis i Våld och islam många av de teman som han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckande, kvinnan och kvinnligheten, de intellektuellas engagemang och poesins roll i prövningarnas tid.

Här driver han tankegångarna ett steg längre i samtal med psykoanalytikern Houria Abdelouahed och resonerar djärvt och fritt med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup.


208 sidor.

Boktitel: Våld och islam (originaltitel: Violence et Islam)
Författare: Adonis

Översättare: Pär Svensson
Bokförlag: Volante

Adonis lever i Paris.
Bildkälla: Tidningen Kulturen

Poeten Adonis föddes 1930 i Syrien men lämnade landet av politiska skäl 1956. Han anses vara det arabiska språkets allra främsta nu levande diktare och har mottagit flertalet prestigefulla priser för sin litterära gärning. Han nämns återkommande som en kandidat till Nobelpriset i litteratur.

2016 tilldelades han Stig Dagerman-priset med motiveringen: för ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen. Om Våld och islam skrev SvD: "I boken visar poeten hur djupt fortrogen han ar inte bara med de arabiska litterara och filosofiska traditionerna, utan ocksa de vasterlandska. Tillsammans med Houria Abdelouahed foretar sig Adonis via narlasning en veritabel feministisk dekonstruktion av islams grundpelare - Koranen."


Källa: Bokförlaget Volante

Etiketter: