Lotta Kühlhorn: Frukt och grönt. Recept från mitt kök och skafferi

Länk till Hedengrens webbshop
Förlagstext:

Den där speciella känslan när man botaniserar bland stånden på en marknad, eller kommer in i en välsorterad saluhall. Hur det fullkomligt exploderar inför alla sinnen av färgintensiva och härligt doftande frukter och grönsaker, välorganiserade i höga pyramider och djupa korgar. Allt är perfekt moget, noga utvalt, plockat och sköljt.

Det är i den här känslan som Lotta Kühlhorn tar avstamp. Hon synar citronerna, kålen och tomaterna från alla tänkbara håll, och presenterar sedan en mängd roliga och utsökta recept där varje råvaras karaktär kommer till fulla sin rätt. Här finns goda tillbehör, drinkar, såser och marinader men även pajer, grytor och desserter. Picklad blomkål och äppelsnö, sauterad purjoblast och Bloody Mary varvas med roliga smakkombinationer som päron och salvia. Vi får också läsa om hur päronen kan odlas i flaska och citronen bli ett effektivt blek- och putsmedel, eller varför inte en hemmagjord eau de toilette? De cirka hundra recepten varvas med Lottas underbara illustrationer och fakta om sorter, mognad och gamla husmorsknep.

Så gör plats i kyl och skafferi, lyft ner de stora faten och ge dig i kast med allt fantastiskt man kan göra av frukt och grönt.


Boktitel: Frukt och grönt. Recept från mitt kök och skafferi
Författare: Lotta Kühlhorn
Illustratör: Lotta Kühlhorn
Bokförlag: Norstedts
Lotta Kühlhorn
Foto: Göran Segerholm
Lotta Kühlhorn är en av våra främsta och mest älskade formgivare. Hennes formspråk har idag nått de flesta svenskar i form av bokomslag, tygmönster och porslin. I sina mönster jobbar hon mycket med ätbara motiv, och i sitt rosa kök experimenterar hon gärna med färg och form. Hon har en kurs i festkunskap i bagaget, djupdyker ofta i gamla kokböcker och provar sig hela tiden fram till nya spännande matupplevelser.

Citronsorbet serverat i citroner.

Etiketter: