Petter Karlsson: Galna målvakter. En kärleksförklaring till Skorpionen, Ravelli, Påven & Co

Länk till Hedengrens webbshop

På bokomslagsbilden ses målvakten
René Higuita i full färd med att utföra den så kallade skorpionsparken (som han själv hittade på).
Förlagstext:

Galna målvakter är en bok om idrottsvärldens märkligaste figurer; en samling leriga, knäskrubbade, spektakulära och dödsföraktande varelser som inte riktigt är skapta som oss andra. 

Målvakten är fotbollens särling och original. Genom historien finner man ett stort antal säregna psyken som väckt både fascination, beundran och - ibland - avsky. Men kanske framförallt skratt. 

På 250 sidor porträtteras ett 20-tal av de allra märkligaste burväktarna: Skjorta Bergström - legendarisk målvakt som brukade hänga i knävecken när hans Degerfors låg i anfall för att ungarna skulle ha lite sköj. Bruce Grobbelaar som blev en legend i Liverpools mål men som också anklagades för att släppa in bollar med flit, mot betalning. René Higuita som uppfann skorpionsparken och hade pippi på att dribbla över halva planen. David Icke som efter karriären bildade en sekt som hävdar att jorden styrs av ödlor från yttre rymden. Bernie Marsh som blev påkörd av en Ford Sierra i eget straffområde. Bert Trautmann som var med i Hitlerjugend, blev britternas krigsfånge och kelgris, och omsider heroiskt avgjorde en FA-cupfinal efter att ha spelat de sista 18 minuterna med bruten nacke. William Fatty Foulke i Chelsea som vägde 160 kilo och inför en bankett smet in bakvägen och åt upp alla lagkamraternas mat. Thomas Ravelli som rusade över halva plan för att kippa till en motspelare som tacklat hans tvillingbror och ... ja, ni fattar. Inte att förglömma berömdheter som påven Johannes Paulus II och nobelprisvinnaren Albert Camus, som båda gärna hänvisade till sin tid som målvakter i Polen respektive Algeriet. Inte så galna, kanske. Men i högsta grad färgstarka personligheter. 

Galna målvakter ges ut lagom till Fotbolls-EM 2016.

Boktitel:  Galna målvakter. En kärleksförklaring till Skropionen, Ravelli, Påven & Co
Författare: Petter Karlsson
Bokförlag: Ekerlids förlag
Petter Karlsson

Etiketter: