Meg Rosoff är årets ALMA-pristagare (ALMA=Astrid Lindgren Memorial Award)

Meg Rosoff är en amerikansk författare som bor i London.
Foto: David Sandison / The Independent/AOP


Prissumman är fem miljoner svenska kronor.

Världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, Alma-priset, går till den amerikanska författaren Meg Rosoff.

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap", lyder juryns motivering.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 30 maj 2016.
Länk till ALMA: Astrid Lindgren Memorial Award

Meg Rosoffs bibliografi:

How I Live Now (2004)
Meet Wild Boars (2005)
Just in Case (2006)
What I Was (2007)
Jumpy Jack and Googily (2008)
Utgivet på svenska:
Så har jag det nu 2005
Justin Case 2007
Älgbarnet 2014