Klas Åmark: Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest

Länk till Hedengrens webbshop
Förlagstext:

När Nazityskland ockuperade Ungern 1944 sändes folk till Budapest för att bygga upp hjälpaktioner, som Raoul Wallenberg och Röda korsets Friedrich Born. Andra fanns redan på plats.
Schweizaren Carl Lutz, svensken Valdemar Langlet och den påvlige nuntien Angelo Rotta grep tillfället i flykten och gjorde vad de kunde, ibland med fara för eget liv.
De genomförde den största samlade hjälpaktionen för judarna under Förintelsen. En av dem, Raoul Wallenberg, blev snabbt världsberömd, de andra glömdes mer eller mindre bort. Först långt senare fick de berättigad uppmärksamhet.
Åmark använder ny forskning och numera tillgängligt källmaterial för att beskriva hjälparbetet. Om Wallenberg har det skrivits mycket, men det finns ingen aktuell skildring av de olika hjälpaktionerna, vad de hade gemensamt och vad som skilde dem åt.

Boktitel:  Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest
Författare: Klas Åmark

Bokförlag
: Albert Bonniers förlag

Klas Åmark
Foto: Peter Jönsson

Klas Åmark är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. Han har på senare år bedrivit omfattande och tongivande forskning om Sveriges position under andra världskriget, och bland annat samordnat forskningsprogrammet "Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen".
Han har på senare år bedrivit omfattande och tongivande forskning om Sveriges position under andra världskriget, och bland annat samordnat forskningsprogrammet "Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen". - See more at: http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/A1/klas-amark/#sthash.naTKKqw6.dpufEtiketter: