Antal Szerb: Det tredje tornet - en resa i Italien 1936

Länk till Hedengrens webbshop
Förlagets text om boken:

I augusti 1936 anländer den 35-årige Antal Szerb med tåg till Venedig, första anhalten på en planerad resa där slutmålet är Ravenna och San Vitale-kyrkans berömda mosaiker. Det blir en nostalgisk och bitvis smärtsam färd, där Szerb tvingas omvärdera inte bara sitt älskade Italien utan även sitt eget liv. Fascismens framfart och det annalkande kriget kastar sin skugga på minnena av det land som har haft sådan stark inverkan på honom. Och han anar att detta mycket väl kan vara hans allra sista resa.

"Det tredje tornet" består av Antals Szerbs dagboksanteckningar från hans italienska resa 1936.


Boktitel:Det tredje tornet - en resa i Italien 1936
Författare:Antal Szerb
Översättare: Maria Ortman
Bokförlag: Absint/Nilsson förlag
Antal Szerb (1901-1945)
Antal Szerb föddes i Budapest 1901 som son till en assimilerad judisk köpman. Hans korta liv präglades av kärleken till den europeiska kulturen och litteraturen; som ung studerade han ungerska, tyska och engelska och han bodde periodvis i Frankrike, Italien och England.Utanför sitt hemland Ungern är han främst känd för sina romaner och noveller men han var även en produktiv litteraturvetare och forskare som blott 39 år gammal skrev ett klassiskt verk om världslitteraturen. På grund av sin judiska bakgrund avskedades han i början av fyrtiotalet från sin professur vid universitetet i Szeged, trots att han var döpt katolik.
Antal Szerb dog i ett arbetsläger i Balf i januari 1945. Han begravdes i en massgrav. I sitt sista brev skrev han till sin hustru: Rent allmänt är Balf, platsen där vi nu är, vedervärdig, och vi befinner oss i en på alla sätt fruktansvärd situation. Jag har inte längre någonting att hoppas på, utom att kriget snart ska ta slut; det är det enda som håller mig vid liv. Det börjar mörkna nu och jag är faktiskt inte på humör att skriva mer.Etiketter: