Kazuo Ishiguro: Begravd jätte

Länk till Hedengrens webshop

Förlagets text om boken:

Magisk resa genom 500-talets England.


Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld, som Ishiguro skildrar den, befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.

Kazuo Ishiguros nya roman, den första på tio år, är en symbolladdad, svart och mystisk saga. Ishiguro leker med genrer och överskrider dem. Begravd jätte är äventyrsberättelse, pikareskroman, fantasy – allt på en och samma gång. Och, på ett djupare plan, är den också en betraktelse över – och kanske ifrågasättande av – myternas och det kollektiva minnets betydelse.

Boktitel: Begravd jätte (originaltitel: Buried giant)
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki. Familjen flyttade till England 1960 och i dag bor han i London.
Foto: AOP
”Begravd jätte” är både en diskret fredsappell och en kärleksroman om att hålla ihop i åldrandets och glömskans alltmer obegripliga värld. Jag finner det vackert och storslaget, lite som Michael Hanekes film ”Amour”. (Ur Kristoffer Leandoers recension i Svenska Dagbladet, 4/2 2016)


Etiketter: