Maria Barbal: Som en sten i ett jordskred

Länk till Hedengrens webshop
Förlagstext:

Det är början av 1920-talet i Katalonien. Trettonåriga Conxa tvingas lämna sina föräldrar och syskon för att flytta till sin barnlösa moster i den lilla byn Pallarès. Den första tiden blir svår, Conxa har svårt att finna sig tillrätta och gråter sig ofta till sömns, den enda trösten finner hon hos djuren och ute i naturen. Men så träffar hon den unge Jaume som vänder upp och ner på hennes tillvaro. De gifter sig, bildar familj och kämpar tillsammans för att klara av försörjningen. Men Spanien är ett land i förändring. Jaume engagerar sig politiskt samtidigt som mörka moln tornar upp sig i fjärran och inbördeskriget rycker allt närmare.

Boktitel: Som en sten i ett jordskred (originaltitel: Pedra de tartera)
Författare: Maria Barbal
Översatt från katalanskan: Mara Cederroth
Bokförlag: Nilsson förlag
Maria Barbal

Maria Barbal föddes 1949 i Tremp, i hjärtat av de katalanska Pyrenéerna. Många ser henne som en av vår tids mest inflytelserika katalanska författare. Hennes litterära produktion består av romaner, noveller och dramatik, och handlingen i hennes verk utspelar sig ofta i trakterna kring Pallarès, byn där hon växte upp.
Barbals författarskap karakteriseras av en tydlig och poetisk berättarröst som på ett mästerligt sätt skildrar mänskliga relationer. Hennes böcker har översatts till en mängd språk och hon har erhållit flera litterära utmärkelser för sin litterära gärning, bland annat Sankt Georgs-korset, Kataloniens förnämsta utmärkelse.

Etiketter: