Katarina Malmström och Mikael K. Nilsson: Ljus på glas. Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström

Beräknas utkomma den 1 maj
Förlagstext:

Ljus på glas handlar om pressfotopionjärerna Axel och Vicke Malmström och några av bilderna de tog mellan åren 1894 och 1930. Boken består av 52 bilder, alla tagna i Stockholm och visar arbetarrörelsens frontfigurer såväl som kungliga potentater, politiska händelser och platser, vardag och högtid. Fotografierna i boken ackompanjeras av 52 texter som beskriver bilderna, händelserna och deras historiska sammanhang. De berättar även om männen bakom kamerorna och deras liv både som professionella och som privatpersoner. Sammantaget ger Ljus på glas en bild av ett Sverige i förändring och en inblick i hur det förra seklets fotopionjärer arbetade och utvecklades.

Boktitel:
Ljus på glas. Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström
Författare: Katarina Malmström, Mikael K. Nilsson
Bokförlag: Stockholmia förlag

Katarina Malmström är utbildad vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö och har arbetat med reportage- och dokumentärfotografi. Hon förvaltar i dag bildarkivet 4 Malmströms Bilder, som bl.a. består av cirka 10 000 glasnegativ fotograferade av Axel och Vicke Malmström från slutet av 1800-talet fram till 1950-talet.

Mikael K Nilsson är journalist och anställd av TT Nyhetsbyrån. Mikael har studerat filmregi vid Filmhögskolan i ód i Polen och verkade som filmare tills journalistiken hamnade helt i fokus. Han är även gatufotograf och har utanför tjänsten forskat om Axel och Vicke Malmström.


Etiketter: