Susann Silfverstolpe: Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet

Förlagstext:

Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet är ett praktverk om de svenska silversamlingarna i Kreml. Susann Silfverstolpe, en av Sveriges främsta silverkännare, har tillsammans med två medarbetare i Kreml åstadkommit en synnerligen gedigen och aspektrik presentation och en komplett, vetenskaplig katalog över de magnifika silvergåvor som under 1600-talet skänktes av svenska kungar till Ryssland och som bevaras i Rustkammaren i Kreml.

Ur såväl konsthistoriskt som historiskt perspektiv är de svenska gåvorna av utomordentligt intresse. Sex stora beskickningar förde med sig silver från Stockholm till Moskva, den första avsänd av drottning Kristina 1647, den sista av Karl XII 1699. Material från ryska arkiv ger nya aspekter på det diplomatiska spelet runt överlämnandet, och nyligen upptäckta dagböcker från resorna kommenteras.


Rikt illustrerade essäer av framstående svenska, ryska och tyska forskare inleder boken och följs av katalogdelen, där 194 föremål presenteras på 85 uppslag med helsidesillustrationer i färg.

Boktitel: Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet
Författare: Susann Silfverstolpe
Bokförlag: Bokförlaget Atlantis
 Susann Silfverstolpe är en av Sveriges främsta silverkännare.
Foto: Ralf Turander

Etiketter: